Evalueren in Academie SLAC
Evalueren maakt onlosmakelijk deel uit van de onderwijspraktijk en is nauw verweven met het Artistiek Pedagogisch Project (APP) van SLAC/Beeldende & Audiovisuele Kunst, en met het leerplan.
Het Artistiek Pedagogisch project geeft het kader weer waarbinnen de academie wil werken in de ateliers.
Evalueren gebeurt op een gedifferentieerde manier, op verschillende tijdstippen, in verschillende contexten en door verschillende actoren.
Tijdens klassikale toonmomenten en gesprekken leren studenten hun eigen werk en dat van de anderen op een constructieve manier bespreken en evalueren. Procesevaluatie maakt daar een belangrijk deel van uit.
Gerichte individuele feedback-gesprekken over het proces en/of over het resultaat tijdens de lessen moeten zorgen voor een effectief onderwijsleerproces.
Twee maal per jaar worden individuele evaluatiegesprekken gehouden tijdens verplichte, aangekondigde evaluatiemomenten. Aan de hand van een schriftelijk verslag wordt voor de student in beeld gebracht wat hij/zij gerealiseerd heeft en welke vervolgstappen hij/zij nog moet nemen. De rapportering is geen doel op zich, het is vooral een middel om de communicatie met betrekking tot het leerproces van de student te bevorderen en andere actoren te informeren, het gesprek tussen de student en de docent(en) staat centraal.
Aan de hand van een door de academie opgestelde evaluatiefiche waarbij gewerkt wordt met een waarderingsschaal, noteren de docenten de pluspunten en werkpunten in DKO3, het digitaal platform voor de schooladministratie in het deeltijds kunstonderwijs. Studenten kunnen dit document inkijken.
Elk atelier houdt zo een halfjaarlijkse evaluatie in het voorjaar en een eindevaluatie in juni.
De halfjaarlijkse evaluatie gebeurt door de docenten in een individueel gesprek met elke student. Daarnaast kan ook een klassikale evaluatie gehouden worden. Ook de eindevaluatie in juni bestaat uit een individueel gesprek met de student.
De evaluatiefiche en de leerplandoelen worden met de studenten besproken voorafgaand aan de individuele evaluatiegesprekken.
Studenten die afstuderen in Graad 4 presenteren hun werk aan een externe jury. De student is, indien mogelijk, aanwezig bij de jurering. De jury gaat in gesprek met de student waarbij die zijn/haar werk kan toelichten.
De jury bepaalt of een student die Graad 4 afsluit toegang krijgt tot Specialisatie binnen die discipline. Voor studenten die les volgen in een andere discipline, voor studenten die later doorstromen en voor niet- SLAC studenten worden intakegesprekken georganiseerd met de betrokken docenten.
Aan SLAC/Beeldende & Audiovisuele Kunst wordt een open en levenslang lerende houding van de studenten en docenten gestimuleerd. De onderwijsactiviteiten zijn afgestemd op de leerdoelen waarbij het proces en/of het resultaat wordt geëvalueerd in samenhang met beginsituatie, leervraag en leeraanbod. Dit bevordert de ontwikkeling en de zelfsturing van de student en geeft deze maximale groeikansen. De permanente dialoog tussen student en docent leidt tot inzichten over leren en over 'leren leren'. Evalueren is gericht op het ondersteunen van de ontwikkeling van de studenten en draagt bij tot de motivatie van de student en de docent.
SLAC/Beeldende & Audiovisuele Kunst gebruikt het leerplan BAK opgemaakt door OVSG* in samenwerking met CODIBEL, vereniging van directeurs van Beeldende & Audiovisuele Kunst. Het leerplan is bestemd voor alle opleidingen van het domein Beeldende & Audiovisuele Kunst.
De visie van dit leerplan voor BAK wordt geïnspireerd door de "caucusrace", (Caroll, 1865):
Het leerplan is een samenhangend geheel van leerdoelen gebaseerd op zes leervelden en gesitueerd rond een kern van vier attitudes: motivatie, engagement, zelfstandigheid en gedrevenheid.
De zes leervelden zijn:
- ideeën concretiseren
- proces en product verbinden
- een referentiekader opbouwen
- artistieke/beeldende mogelijkheden zoeken
- in dialoog treden
- creaties een plaats geven of ontsluiten
De attitudes en de leervelden beïnvloeden elkaar voortdurend wederzijds en onderling.
*OVSG vzw : Onderwijsvereniging van steden en gemeenten.