Artistiek Pedagogisch Project (APP)
Visie

Iedereen start hier met een beeldende goesting. Om je zo goed mogelijk te begeleiden, ontwikkelden we heldere en haalbare leerdoelen om hiermee concreet aan de slag te gaan. Feedbackgesprekken over het proces en/of over het resultaat tijdens de lessen zorgen voor een steeds groter wordend inzicht in het eigen artistieke traject. Hierbij is ruimte om je op een eigen tempo en volgens eigen verwachtingen, interesses en competenties te verdiepen in het domein van de beeldende en audiovisuele kunst op een dynamische en meanderende manier.
Leren ontstaat echter ook vanuit een wisselwerking met anderen, waarbij elke nieuwe ontmoeting een aanleiding kan zijn voor nieuwe wendingen binnen het eigen artistieke parcours. We stimuleren samenwerkingen tussen de leerlingen/studenten/docenten onderling met aandacht voor onderlinge diversiteit.
Voor wie?

In Academie SLAC kan iedereen les volgen van 6 tot 106, ongeacht achtergrond en voorkennis, gezondheid, etniciteit, sociale afkomst, taal, gender…
SLAC biedt een divers en eigentijds programma aan waarbij zowel creatie als experiment en reflectie centraal staan. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen artistiek geprikkeld worden en kunst ontdekken. De leerling/student kan zich ontwikkelen op een dynamische wijze. Ieder atelier biedt een specifiek artistiek kader met een gedifferentieerde aanpak. Deze diversiteit vertaalt zich tevens in het aanbod van verschillende lesmomenten over de week gespreid en in de keuzemogelijkheid voor een snel, regulier of traag leerparcours. De leerling/student kan simultaan kiezen voor sterk vakgerichte cursussen, voor multidisciplinaire ateliers en voor ateliers die zich theoretisch oriënteren.
Ontdekken

verwondering - intuïtie - aandacht - beleving – reflectie – inspiratie – gevoel - concept
De academie is een plaats waar je in een open sfeer een individuele, artistieke ontdekkingstocht kan maken. Je leert artistiek beeldend werk maken en vertrekt daarbij vanuit je eigen leefwereld en inspiratiebronnen, maar je wordt ook uitgedaagd andere perspectieven te onderzoeken. Zo kan je uitdrukkingsvormen ontdekken en verdiepen. Je visuele en artistieke blik wordt verbreed door individuele besprekingen en groepsbesprekingen. Dit creëert een dynamische uitwisseling tussen de leerlingen onderling en de docent.
In een veranderende samenleving leren we onszelf en anderen te begrijpen in het observeren van en het reageren op de wereld rondom ons, de natuur, de ander, de taal en de manier waarop we die gebruiken, de dingen die we maken (en hoe/waarom we ze maken), de complexe uitingen van emoties... Nieuwsgierigheid en een open houding, zowel bij studenten als docenten, leren ons de wereld op een andere manier te ontdekken en bieden een kader om zich te verhouden tot verschuivingen.
Onderzoeken en creëren

beeldstrategieën - waarneming – concept – werkwijzen - techniek – proces – experiment – serendipiteit
Op een toegankelijke manier leer je artistieke, beeldende mogelijkheden onderzoeken.
Je leert experimenteren met beelden en beeldtaal, maar ook met materialen, technieken en media om stap voor stap te groeien naar autonoom werk. Je leert jezelf de ruimte te geven om al spelend te ontdekken, waarbij het leren openstaan voor onverwachte wendingen een grote rol speelt.
Proberen, dromen, waarnemen, verzamelen, lezen, falen, durven, improviseren, reflecteren, pauzeren, associëren, intuïtief handelen, bedenken, plannen, organiseren, maken: al deze elementen dragen bij tot de verdieping van een artistieke praktijk. Hierbij stimuleren we het actief opzoeken van een dialoog (aan de hand van een logboek, teksten, inspiratiebronnen, gesprekken…) om inzicht te verwerven in het eigen artistieke proces.
Tonen

Je leert hoe het tonen van je werk een wezenlijk deel uitmaakt van het creatieproces. Het presenteren handelt immers over communicatie, oplossingsgericht denken, generositeit en zintuiglijkheid. Je leert experimenteren met presentatiemogelijkheden en leert na te denken over de communicatieve aspecten tussen het werk en de toeschouwer.
SLAC organiseert jaarlijks zowel intern als extern toonmomenten, waarbij we streven naar de participatie van alle studenten, ieder naar eigen kunnen. De ontmoeting van het werk met een publiek buiten de ateliers is bevorderend voor elke artistieke praktijk. Leerlingen leren zowel proces- als resultaatgericht denken en handelen. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse Proces-tentoonstelling. Deze expo handelt niet alleen over het tonen van een creatie/ontstaansproces en het presenteren van ‘work in progress’, maar ook over de mogelijkheid om een werk te beschouwen als het begin van een nieuwe zoektocht.
SLAC_Community

Academie SLAC brengt mensen samen, binnen en buiten de ateliers, maar ook in Leuven, in haar vele wijken en ver daarbuiten. Met SLAC_community willen we een veilige, verbindende en inclusieve plaats creëren in een stedelijke context, waar ruimte is voor samenwerkingen, diversiteit, dialoog en kritisch denken.
Om de academie als lerende gemeenschap te versterken organiseert ze jaarlijks verschillende atelier-overschrijdende projecten zowel binnen als buiten haar muren. Een mooi voorbeeld hiervan is de PARADE van 2024. Toen trok de academie met een duizendtal leerlingen uit alle graden, kinderen, jongeren en volwassenen, leerkrachten, ouders en sympathisanten de straat op met zelfgemaakte objecten, kostuums en artefacten als afsluiter van het stadsfestival New Horizons | Dieric Bouts.
Leuvense partners

Academie SLAC profileert zich als een dynamische partner binnen het Leuvense culturele veld. Dit vertaalt zich in verschillende vormen van samenwerking met culturele partners en met bedrijven, scholen, kunstenaars en critici. SLAC biedt onder andere een reeks lezingen door kunstenaars aan in het kader van Let’s Talk Leuven, een platform voor Artist Talks in Leuven, met de steun van de stad en in samenwerking met M Leuven, STUK, Academie SLAC, Cas-co: Off the Grid & BAC ART LAB.
Het is in dergelijke initiatieven dat partners hun bemiddelende rol kunnen spelen met het oog op de ontwikkeling van een kunstenaarscommunity in Leuven.
De samenwerkingen bieden de leerling een uitgebreid platform en diverse perspectieven omtrent kunst en hun persoonlijk werk. Onze verbondenheid met het culturele veld in en rond Leuven zien we als een belangrijke bonus die we willen onderhouden en versterken. Het creëert een netwerk voor de student en versterkt de dialoog.
SLAKATAK

Academie SLAC ontwikkelde recent een nieuw platform onder de naam SLAKATAK. Deze ‘zine’ wil een plaats van co-creatie zijn waar artistieke vormen de grenzen van het medium, genres, stijlen en categorieën doorbreken. Het is een uitnodiging voor ontmoeting tussen jong en oud, zowel binnen als buiten de ateliers, waarbij ook ouders, de buurt en iedereen die nieuwsgierig is naar wat er leeft in Academie SLAC betrokken wordt. Het is een laboratorium van mogelijkheden, uitwisseling en in vraag stellen waar ideeën en acties kunnen versmelten tot nieuwe inzichten.
Hedendaagse context

Hedendaagse kunst beperkt zich zelden nog tot één medium en dat weerspiegelt zich ook in onze ateliers.
Het cross-over atelier wil het beeldend werkproces van de student verruimen en speelt in op de hedendaagse kunstpraktijk waar de grenzen tussen de media vervagen. Het cross-over atelier bestaat uit de combinatie van twee praktijkateliers die nauw samenwerken met de mentor van de opleiding. Met een interdisciplinaire attitude verdiept de student zich in een persoonlijk omschreven onderzoeksvoorstel. In de praktijkateliers en via de individuele begeleiding van de mentor wordt de student gestimuleerd om een persoonlijk standpunt in te nemen en met zijn/haar werk te reageren op de cultuur en de maatschappij van vandaag. Het atelier cross-over schenkt veel aandacht aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen en de zelfkennis van zijn studenten. Met de docenten en medestudenten reizen de studenten langs de verschillende gezichtspunten op hun beeldende praktijk. Studenten cross-over worden uitgedaagd om op hun werk te reflecteren vanuit verschillende domeinen (visuele kunst, audio, literatuur, theater). De betrokkenheid van een cross-over student is dynamisch en grensoverschrijdend. De nieuwe richting wordt jaarlijks geëvalueerd. Er bestaat een grote wens om het aanbod van het cross-over atelier in de nabije toekomst uit te breiden naar meerdere +ateliers. De mogelijkheid om van de door de student gekozen combinaties tijdens zijn/haar studiejaren te wisselen nemen we ter harte.
Authenticiteit - Reflectie - Analyse - Cultureel bewustzijn - Dialoog - Hybride
De theoretische opleidingen (kunstinitiatie, BAC, BAC recensent) bieden leerlingen achtergrond en inzichten in hoe kunstactualiteit en - geschiedenis verweven zijn en in hoe kunstenaars elkaars werk beïnvloeden en verrijken. Het kunstwerk staat centraal.
Leerlingen leren met aandacht te kijken; details, werkwijzen en eigenheden van het werk te zien en te onderzoeken; de beeldelementen en presentatiewijzen te analyseren, vergelijkingen te maken en interpretaties te formuleren. Onderlinge uitwisseling en een kritische benadering worden gestimuleerd.